Asociația DAR DEVELOPMENT lansează proiectul cultural 100 de zile ale Marii Uniri, o prezentare vizuală inedită la confluența artelor plastice cu valorificarea patrimoniului istoric documentar.

Proiectul înfățișează simbolic, prin elemente cu puternic impact vizual, scene ce preced și succed momentul Marii Uniri de la Alba Iulia. Desfășurarea evenimentelor reflectă acumularea energiilor necesare în vederea desăvârșirii dezideratului românilor din provinciile istorice.

100 de zile ale Marii Uniri este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul Programului ACCES CENTENAR.

Expoziția de artă vizuală care va fi vernisată, Vineri 3 octombrie, ora 18:30, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr 38, va putea fi vizionată în perioada 3-7 noiembrie, în cadrul orelor de funcționare ale instituției.

Grație sensibilității artistei Daniela Frumușeanu, conferențiar universitar doctor în cadrul Departamentului Design Textil și Arte Textile al Universității Naționale de Arte București, reperele temporale au fost puse în valoare, fiind filtrate plastic pentru a contura momente istorice cheie, îmbinând imaginea unor personalități istorice:Regina Maria, Regele Ferdinand I, generali și politicieni cu imagini ale unor personaje anonime sau colective, care participă afectiv sau efectiv la momente de referință din istoria României.

Curatorul expoziției de la București este scriitorul Daniel Sur.
Asociația DAR DEVELOPMENT realizează proiectul cu sprijinul partenerilor Arhivelor Naționale ale României și Institutul Cultural Român la care se adaugă instituțiile care găzduiesc expoziția în periplul său în alte două orașe simbol pentru înfăptuirea Marii Unirii: Alba Iulia, unde parteneri ne sunt: Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Museikon care va găzdui expoziția, urmată de Iași, capitala rezistenței naționale în timpul Primului Război Mondial, unde lucrările vor fi expuse la Muzeul Municipal Iași cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și Departamentului Iașul Centenar.

Artista Daniela Frumușeanu realizează lucrări de mari dimensiuni folosind materiale și tehnici variate, îmbinând abordarea simbolică cu cea concretă- documentară realizând un demers estetic și educativ. Scrisul, literele, mesajele fie că sunt: scrisori, pagini de ziar sau chiar pagini din jurnalul zilnic al Reginei Maria, devin un lait motiv al expoziției pe care o puteți viziona timp de 4 zile la București.

Manager de Proiect: Alexandra Brutaru, Președinte DAR Association

Artist vizual: Conf.univ.dr. Daniela Frumușeanu

Consultanță istorică: dr. Claudiu Victor Turcitu, Arhivele Naționale ale României

Contact: office@dardevelopment.ro